8 Nisan 2012 Pazar

Arap Baharı: Diğer Ülkeler Özet

Ürdün: Bu ülke daha önce sık gittiğim ve ofisimizin bulunduğu bir ülke.  Arap Baharı başladıktan sonra ofisimiz ile de haberleştim.  Gözlemlediğim kadarı ile, Kral Abdullah proaktif davrandı. Hızlı bir şekilde hükümeti değiştirdi. Reform sözü verdi. Buna rağmen Cuma günleri düzenli gösteriler yapılmakla beraber, ciddi bir değişiklik yaşanmadı.  Bu gösteriler zaman zaman devam etmekle beraber, diğer bazı ülkelerde yaşanan gelişmeler, burada yaşanmadı.

Lübnan:  İstikrarsızlığın nerede ise normal olduğu ülkeye Arap Baharı ekstra veya yeni bir istikrarsızlık getirmedi.  Ülkede politik hayat alışagelen krizleri ile devam etti.

BAE:  Zaten Arapların azınlıkta olup, expat'ların sayıca fazla olduğu Dubai gibi emirliklerde hayat normal akışında devam etti. 

Aşağıdaki ülkeleri hiç ziyaret etmedim.  Medya'dan takip ettiklerim kadarı ile:  

Yemen:  Şiddetli gösterilerin yaşandığı ülkelerden biri idi.  Başkanın değişmesi için çok baskı yapıldı.  Ama sadece hükümet değişikliği ile devam edildi.  Başkan bir sonraki seçimlerde aday olmama garantisi verdi.

Bahreyn:  Şii çoğunluk, devleti elinde tutan Sunni azınlık karşısında düzenli gösteri düzenledi.  Kan da döküldü.  Kral hala iktidarı elinde bulundururken, göstericiler ile görüşüldü.  Bazı haklar tanındı.  Ancak olaylar tam yatışmış değil.

Suudi Arabistan:  Kral tedavi olduğu İngiltere’den apar topar ülkesine dönüp, tabiri yerinde ise vatandaşlarına para dağıttı.  Milyarlarca dolarlık bir paket ile, herkezin cebine para koydu.  Şu ana kadar duyulan bir olay olmadı.

Irak:  Süleymaniye’de bazı olaylar olduğu duyulsa da, Irak zaten istikrarın olmadığı bir ülke olarak, herhangi bir toplumsal olaya sahne olmadı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder